ads ads nav

Friday, 23 May 2014

SBI Clerk Notification recruitment 2014 is out

Be The First To Comment
SBI Clerk Recruitment 2014 :Good News For All SBI Clerk Job Aspirants . Today SBI Has Coming With 5092 Clerical Vacancy Notification and Exam Will Going to Conduct Online test and Time Level extended 15 minutes extra for Objective exam . exam duration 2 hours 15 Minutes . and Education qualification graduation and Final years Students may Apply . online Application registration starts from 26 may 2014 and Last date is 14 june 2014 . For More details Read Out Below

SBI POst Name : SBI Clerk
Vacancy : 5092
educational Qualification  (As on 31.08.2014): graduation and Final year Students can Apply
Age limit :(As on 01.05.2014) 20-28 years

Age limit for SC/ST 5 years Relaxation
Age Limit OBC 3 years

Dates :
ONLINE REGISTRATION OF APPLICATION : 26.05.2014 to 14.06.2014
PAYMENT OF FEES - ONLINE : 26.05.2014 to 14.06.2014
PAYMENT OF FEES - OFFLINE : 28.05.2014 to 17.06.2014

online Exam adates : July August 
Call Letter / Admit card Download : Not Available Now Details 

Fees :
Gen/ OBC - 450/- 
SC/ST/PWD/XS Rs. 100/- (Intimation Charges only)

Read Here :  SBI Clerk Notification file 

SBI Official Website :  www.sbi.co.in

Also read : SBI CLerk Exam Syllabus /Pattern 


Read more ...

Thursday, 1 May 2014

sbi po data analysis and interpretation questions

Be The First To Comment

Question 1-5 :  The following pie-charts show the distribution of students of graduate and post-graduate levels in seven different institutes in a town.

Distribution of students at graduate and post-graduate levels in seven institutes

image

1. What is the total number of graduate and post-graduate level students is institute R?
A. 8320   B. 7916
C. 9116    D. 8099

2.  What is the ratio between the number of students studying at post-graduate and graduate levels respectively from institute S?
A. 14:19   B. 19:21
C. 17:21   D. 19:14

3. How many students of institutes of M and S are studying at graduate level?
A. 7516 B. 8463
C. 9127 D. 9404

4. What is the ratio between the number of students studying at post-graduate level from institutes S and the number of students studying at graduate level from institute Q?
A. 13:19 B. 21:13
C. 13:8 D. 19:13

5. Total number of students studying at post-graduate level from institutes N and P is
A. 5601 B. 5944
C. 6669 D. 8372

Question 6-8  :  The following pie charts exhibit the distribution of the overseas tourist traffic from India. The two charts show the tourist distribution by country and the age profiles of the tourists respectively

                       Distribution of Overseas Tourist Traffic from India.

image

6. What percentage of Indian tourist went to either USA or UK?
A.40 % B.50 %
C.60 % D.70 %

7. The ratio of the number of Indian tourists that went to USA to the number of Indian tourists who were below 30 years of age is ?
A.2:1      B.8:3
C.3:8      D. cannot be determined

8. If amongst other countries, Switzerland accounted for 25% of the Indian tourist traffic, and it is known from official Swiss records that a total of 25 lakh Indian tourists had gone to Switzerland during the year, then find the number of 30-39 year old Indian tourists who went abroad in that year ?
A. Rs.18.75 lakh      B. Rs. 25 lakh
C. Rs. 50 lakh          D. Rs. 75 lakh

Question 9-13 :  Two different finance companies declare fixed annual rate of interest on the amounts invested with them by investors. The rate of interest offered by these companies may differ from year to year depending on the variation in the economy of the country and the banks rate of interest. The annual rate of interest offered by the two Companies P and Q over the years is shown by the line graph provided below

Annual Rate of Interest Offered by Two Finance Companies Over the Years.

image

9. A sum of Rs. 4.75 lakhs was invested in Company Q in 1999 for one year. How much more interest would have been earned if the sum was invested in Company P?
A.Rs 19,000     B.Rs.14, 250
C.Rs.11, 750     D.Rs. 9,500

10. If two different amounts in the ratio 8:9 are invested in Companies P and Q respectively in 2002, then the amounts received after one year as interests from Companies P and Q are respectively in the ratio?

A.2:3                   B. 3:4
C.6:7                   D. 4:3

11. In 2000, a part of Rs. 30 lakhs was invested in Company P and the rest was invested in Company Q for one year. The total interest received was Rs. 2.43 lakhs. What was the amount invested in Company P?
A. Rs.9 lakh      B. Rs.11 lakh
C.Rs. 12 lakh    D.Rs.18 lakh

12. An investor invested a sum of Rs. 12 lakhs in Company P in 1998. The total amount received after one year was re-invested in the same Company for one more year. The total appreciation received by the investor on his investment was?
A. Rs. 2, 96,200      B. Rs. 2, 42,200
C. Rs. 2, 25,600      D. Rs. 2, 16,000

13. An investor invested Rs. 5 lakhs in Company Q in 1996. After one year, the entire
amount along with the interest was transferred as investment to Company P in 1997 for one year. What amount will be received from Company P, by the investor?
A. Rs. 5, 94,550     B. Rs. 5, 80,425
C. Rs. 5, 77,800      D. Rs. 5, 77,500

Qs.no 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Answer D D B D C B B D D D D C B
Read more ...

Sunday, 9 February 2014

SBI Specialist Officer Recruitment Notification 2014

Be The First To Comment

SBI Recruitment State Bank of India(SBI) Recruitment 2014: Today Every graduate looking bank jobs and every one have given first preference for State Bank of India(SBI), So Today SBI given a Golden opportunity for those who are looking bank jobs, SBI has released notification for the recruitment of Specialist cadre offices jobs in SBI Group. Eligible applicants can apply before from 17th February 2014 to 6th March 2014 through online by SBI Official website. For known more about SBI Specialist Cadre officers jobs details checkout below pattern……    

Important Dates to Remember :

Online Application Starting Date: 17th February 2014

Online Application Last Date: 6th March 2014

Online Application Fee Date: 17th February 2014 to 6th March 2014

Online Application Fee Date: 19th February 2014 to 8th March 2014

Date of Online Examination: 19th April 2014

Download call letter for Written Examination: 10th April 2014 

SBI Specialist Cadre Officers Post names and Vacancy Details :

Sl. no Name of the posts No. of posts Bank
  Statistician    
1 Manager (Statistician) 10 SBI
2 Dy.Manager (Statistician) 02 SBH
3 Asst Manager (Statistician) 09 SBI/SBT
  Analysts    
4 Chief Manager 02 SBI
  Librarian    
5 Assistant Librarian 02 SBI
  CA    
6 Manager (CA) 02 SBH
7 Dy.Manager (CA) Post-I 37 SBI
8 Dy.Manager (CA) post-II 18 SBI
9 Assistant Manager (CA) 21 SBI/SBT
  Economist    
10 Assistant Manager(Economist) 01 SBT
  Risk Rater    
11 Asst General manager(Risk Management) 02 SBI
12 Chief Manager(Market Risk) 01 SBI
13 Manager (Market Risk) 01 SBI
14 Manager (Risk Management) 08 SBI
15 Dy.Manager (Risk Management) 02 SBI
  Computer/System    
16 Asst Manager(Systems) 207 SBI
  Engineering    
17 Dy.Manager(Civil Engineering) 09 SBH
18 Asst Manager (Civil Engg) 09 SBT/SBP
19 Dy.Manager (Electrical Engg) 04 SBH/SBM
20 Asst Manager (Electrical Engg) 04 SBT
  Official Language    
21 Dy.Manager(Official Language) 07 SBP/SBM
22 Assistant Manager (Official Manager) 10 SBH/SBT
  Law    
23 Asst General Manager (Law) 02 SBT/SBM
24 Chief Manager (Law) 02 SBT

Educational Qualifications :

Name of the Discipline Educational details 
Statistician
  • Applicants should complete Full Time Post Graduation(PG) Degree in relevant Discipline from a Recognized University Or Institute and should have Desire Experience.
Analysts
  • Should have MSC Statistics / Operations Research/ 7 years Computer Science) OR MCA/BE/B.Tech. (CS/IT)OR MBA full time from a recognized university and should have 7 years Experience.
Librarian
  • A Bachelor’s Degree in librarian Science Or graduate in any Discipline with a PG in Librarian Science from a recognized University. 
CA
  • Should Qualified Chartered Accountants.
Economist
  • MA in Economics with minimum 55% marks from a Recognized university Or Institute.
  • Should have  Proficiency  Certificate in MS-Office. 
Risk Rater
  • MBA in Finance Discipline/ preferably with FRM (*)/ Post Graduate Diploma (2 years) in Risk Management.
Computer/System
  • BE/B.Tech in Computer Science/Computer Applications/IT and should have desire experience.
Engineering
  • applicants should complete Degree in Civil Engineering with having 60% marks from a Recognized university.
Official Language Post Graduation Degree in Hindi with English as a Subject at Degree level and should have desire Experience.

* Here Given mandatory Details about education. For More details about Educational & Qualification kindly refer notification file.

Age Limit :

Applicants Age Limit for SBI Specialist Cadre officer must be between 21 years to 45 years (kindly refer notification for Post Wise age details). Age Relaxation will be applicable 5 years for ST/SC, 3 years for OBC and 10 years for PWD Applicants as per Govt. rules.

Selection Process :

Selection process will be basis of Three Types 1.Written Examination and interview 2. Shortlisting and Interviews.

Venue of Examination (Centers):

SBI Specialist Cadre Officers Written Examination will be 19h April 2014 at Ahmedabad, Vadodara, Bangalore, Bhopal, Raipur, Bhubaneshwar, Chandigarh, Jammu, Srinagar, Chennai, Madurai, Guwahati, Hyderabad, Vishakhapatnam, Kolkata, Lucknow, Varanasi, Mumbai, Nagpur, Pune, Dehradun, Jaipur, New Delhi, Patna, Ranchi, Ernakulam & Trivandrum Examination centers.

Application fees :

Unreserved Applicants (GEN & OBC) need to pay RS.500/- and Reserved applicants (ST/SC/PWD) applicants need to pay Rs.100/-  through Either online Or offline.

Online: The payment can be made by using debit card/ credit card/ Internet Banking.

Offline: After complete application filling process system will be generated challan/cash Voucher and pay at any branch of SBI.

Download Here Official Recruitment Notification file

Visit Official Website here

Apply Here online or Download Application

How to Apply :

Eligible applicants can apply for SBI Specialist cadre officers jobs through SBI official website www.sbi.co.in by online on or before from 17th February 2014 to 6th March 2014. For more known about SBI jobs checkout notification file.

Read more ...

Tuesday, 28 January 2014

SBI Recruitment 2014 Expected Dates for Clerk and PO

Be The First To Comment
Howdy Readers ! Hope you Doing well , This Page will Going to Discuss about Upcoming SBI Recruitment 2014 for Both Clerk & PO Jobs . SBI Doing very late on Recruitment Process Actually What's Going ? Last Year Not Conducted Recruitment for Clerk & Sbi Associate PO . Everyone Knows SBI Never Responds about Notification details to Aspirants which Contacted through Phone or Email . But locally in Zonal Officers Talk is Huge recruitment Expected Soon . but that talk covered One year But No use. Most of Aspirants who Fails IBPS CWE and Not Allotted  are waiting for SBI Clerk Notification & SBI PO Associate Notification .

why this Most Of Senior Aspirants are feeling bad due to Age limit Coverage :
Who Targeting for Sbi Jobs as a Long time they are in Border age limit especially for first place is General candidates and OBC .

what is expected Cut date for Clerk & PO ?

There Is No Official News From SBI Recruitment department . You can Check Serial By By Serial Expected Notifications from Sbi

1. Sbi Clerk Notification
2. SBI Associate PO Notification
3. SBI Associate Clerk Notification
4. SBI Associate Specialist Officer
5. SBI Specialist t Officer
6. SBI PO Recruitment
Read more ...

Wednesday, 6 November 2013

SBI Clerk Syllabus 2014

Be The First To Comment

Dear Readers ! Your Preparing Long term for SBI clerk Exam to crack Fine. Now must to know about the syllabus for SBI clerk Recruitment . Expected Same as Previous Year Syllabus and Pattern and Changeable thing is Exam Going to conduct Online Not Sure but Expected in Lot of Ways ..Why because take a look on Banking History Recent changes in Recruitment Process . Whatever It Exam syllabus Are Same we are going to mentioned below  .

why want to prepare long term for SBI Clerk Exam ?

Due to Huge Competition candidates have to Prepare Best Way to crack .

Let me check Below SBI Clerk Exam Pattern/Syllabus :

S.no Test Name Questions Marks
1 General awareness 40 questions 40 Marks
2 Quantitative Aptitude 40 questions 40 Marks
3 Reasoning Ability 40 questions 40 Marks
4 General English language 40 questions 40 Marks
5 Computer knowledge and marketing aptitude 40 questions 40 Marks

Total 200 Questions and 200 Marks

Question paper Available Two Formats  English and Hindi

Note : Except English language

Important Notice : There Negative marks for Wrong Answers will be Deducted 0.25 marks each Wrong Answer

If You have A Question please be Proceed with Comments

Read more ...

Tuesday, 29 October 2013

Expected Date of Next SBI Clerk Exam 2013-2014 year

Be The First To Comment

Many SBI clerk Job Aspirants Are Waiting to catch a Job In SBI (State bank of India ) since last one year . There is big Confusion in Going On , SBI Will be Release Notification Before 2014 or Not ! who are taking Sincere coaching and Preparing are facing  cruel time. what is the expected exam date it main Question In Aspirants mind. Because Target is never miss this Opportunity and Not Give up Wait More .

Curious  Matter is When SBI Releases Notification will be Conduct exam and Complete Recruitment Process  In-time. No Delay Matters Involved. SBI Notification for clerk expected in this financial Year End , As Per Chairman OF SBI Mentioned Press release starting of Financial Year.

Question Is Will be Conduct Objective Exam Offline or Online ? In History first time SBI Conducted Rajbhasha Exam in Online. May be chances is full to conduct Sbi clerk exam also Online.

Institute of Banking Personnel Selection changed Eligibility Criteria For clerk (clerical) and PO(Probationary Officers )/MT Management Trainee  and also Released Notification . In this part SBI Also Take Step to change Eligibility Qualifications is running Is one of the major Query In Candidates. If Affected changes there is some lakhs of Aspirants are Disqualify to Apply .

After Conducting Institute of Banking Personnel Selection  CWE Clerk Online exam we can Expect SBI Clerk Notification or SBI Associate PO Notification is Sure to say.

Expected Vacancy is sbi clerk 19000 jobs in All Over India.  let us see what happens.

Read This : SBI Recruitment 2013-2014 www.sbi.co.in

Our Next Post will Discuss all about Previous Exam Experience Like Eligibility,Exam pattern/Syllabus and Exam Review by Aspirants Comments on Exam. think it’s useful for Preparation part to analyze yourself

Now your turn : Share your Thoughts in Discussion Area (Comment Section ).

Read more ...

Friday, 18 October 2013

SBI Recruitment 2013-2014 www.sbi.co.in

Be The First To Comment

sbi recruitment Dear Readers , www.sbiportal.in blog is Completely dedicated to SBI Bank jobs Aspirants . what is actually Going on SBI Recruitment department ? It’s highly disappointment for who planning to make career in SBI (state bank of India )and Its Group . Except SBI and SBI Associate bank Jobs ,remaining All public sector banks Conduction CWE (Common Written Exam ) Through Online and Common Interview by IBPS.

Nearly We are in New year starting still no News from SBI Side about Recruitment. Now mostly Waiting for Clerk Notification expected 20000 Jobs . SBI Recruitment department not responding about the notification . SBI Associate PO Notification also Pending post expected 5000 vacancy .

Last year Starting SBI comes with Good news , Announced SBI Associate clerk and SBI PO Recruitment Gifted . at same 2014 also Expecting Recruitment Gift from SBI about clerk Notification and Associate PO Notification. SBI Recruitment Project will complete time to time which they mentioned. 

In September 2012 One of the Leading News paper Noticed In that SBI Going to recruit 20,000 Jobs In Next coming Year (19,000 clerk and 1,000 PO )  . SBI Job Seekers will be Questioning  in Mind is there going to Conduct Huge Recruitment ? analyst says Yes , How SBI going spread their Wing nearly 1200 branches this year and Upcoming this noticed By SBI Officials to PTI  . not only that reason . Need to Avoid lack of Employment in branches ,yes in 3-5 years nearly 30-40% of Employees are Going to retire

SBI is one of the top leading and largest Public sector bank in India. to give better service and Develop Business need Works . so Expecting which mentioned  by Business line News paper Soon.

How to Check SBI Recruitment details when Released by SBI ?

Notification details will be Published in Leading News paper and Employment newspaper

SBI Web Portal  www.sbi.co.in Recruitment Section

be first to know SBI clerk Recruitment 2013-14 details Stay with in this blog and Book mark it on web browser ) ctrl+D :)

for more details visit SBI Official website : www.sbi.co.in

Read more ...
 

© 2013-2014 SBI Portal :Recruitment,Notification,Online Registartion,Results,Admit cards and Exam dates | Sitemap